Minecraft: Playstation 3 Edition – recenzia

Minecraft patrí medzi sandboxové hry, ako všetky ostatné. Avšak s jedným rozdielom. Minecraft ako jediný prerazil do herného sveta s obyčajnou myšlienkou vlastnej fantázie, kedy je všetko ostatné odsunuté na vedľajšiu koľaj, zatiaľ čo vy tvoríte vaše vlastné výtvory. Na PC sa stal jednou z najúspešnejších hier, a pretože bol úspech takto fenomenálny, nebol tu dôvod hru neportovat na ďalšie herné zariadenie. V minulosti sme sa už dočkali na Xboxe 360 a teraz sme sa dočkali aj na Playstation 3. Síce oneskorene, ale predsa.

Je v Minecrafte príbeh? Je tam koniec s titulkami? O čom ta hra dopekla vlastne je? Odpoveď je jednoduchá, v Minecrafte si príbeh tvoríte sami. Hra je o preskúmavaní rôznorodého sveta, v ktorom si môžete stavať čokoľvek vás napadne. Vytvoríte si svoj ​​cieľ, ktorý vás bude motivovať k stavaniu a kopaniu vlastných stavieb a začnete s holými päsťami atakovať najbližšie stromy pre získanie základných materiálov. Za ich pomoci si vyrobíte nástroje, s ktorými opäť začnete kopať oveľa cennejšie a dôležitejšie prostriedky, napr diamanty, zlato, železo, ktoré vám zase pomôžu si vycraftovat niečo ďalšie. Vy, ako nepomenovaná postava v na prvý pohľad prázdnom svete preskúmavate rozlohou obrovskej lokácie, ktoré popri chutných a hlad zaháňajúcich neškodných kráv, ošípaných a kurčiat ponúknu aj nebezpečenstvo vo forme temných jaskynných lokácií plných zombie, pavúkov a kostlivcov. A áno, aj v Minecrafte je zakomponovaný koniec v štýle porazení draka.

Najdôležitejšou otázkou teda zostáva, či sa konzolová verzia vyrovná tej PCčkovej. Čo si totiž budeme nahovárať, PC verzii možno len ťažko konkurovať a aj keď to tak na prvý pohľad nevyzerá, Minecraft je setsakramentsky náročná hra na hardware. Jej enormne generovaná rozloha teda pochopiteľne nemôže byť na konzolách tak enormná, zvlášť s tak nízkym výkonom. To, plus niekoľko ďalších faktorov budú musieť konzoloví hráči oželieť, aby si mohli vychutnať pravý Minecraftovský zážitok. Už keď totiž vychádzala Xboxová verzia pred nejakou dobou, vcelku veľkú kontroverziu vzbudili neviditeľné steny, ktoré boli hranicou oddeľujúce hráčov od „nekonečného“ preskúmavania a generovania.

Klik pro zvětšení

Playstation 3 je na tom v tejto súvislosti bohužiaľ obdobne. Hra je v základe však stále rovnaká a rovnako dobre hrateľná. A to je to, čo robí Minecraft Minecraftom – hrateľnosť. A tá je prakticky rovnaká, ako už vo vyššie uvedenej verzii pre Xbox 360. Keby ste tieto dve dali vedľa seba, nespoznali by ste rozdiel.

4J Studio si s oboma portami dalo veľmi záležať a ide to spoznať. Pri konverzii z PC verzie na tú konzolovú bolo totiž tiež veľmi dôležité zvládnuť ovládanie, ktoré by sa nebyť zručnosti týchto vývojárov mohlo veľmi rýchlo vymknúť kontrole. Myš s klávesnicou sú predsa len trochu niečo iné, ako ovládač.

Akonáhle prvýkrát začnete útočiť na strom holými päsťami a vyrábať svoj ​​prvý krompáč so sekerou, okamžite si na nový štýl hrania zvyknete. Alebo aspoň ja si zvykol za pár minút. Dosť tomu napomáha aj veľmi pekne upravený systém craftovania pre ovládače, s ktorým si rýchlo a efektívne môžete vyrobiť, to čo potrebujete. A hlavne to, na čo ste zohnali dostatočný počet surovín. Prvú noc je predsa len vždy oriešok na prežitie, nemám pravdu? Ešte teraz si pamätám, ako som sa zahrabal do zeme a vyčkával, ako noc odznie. Každý hráč tejto hry si tým musel prejsť a v prípade konzolovej verzie tomu nie je inak. S jednoduchým ovládaním a jednoduchým craftováním ju však možno prežiť raz dva a Creeper so zombíkmi a pavúkmi proti vám neobstojí.

Klik pro zvětšení

Čím je konzolová verzia odlišná od tej hlavnej PCčkovej je prítomnosť offline kooperácie na rozdelenej obrazovke až pre štyroch hráčov. Online co-op v hre tiež samozrejme nájdete, a to s podporou ôsmich hráčov. Minecraft pre PS3 sa inak od pôvodnej verzie v príliš veciach nelíši. A v čom bude, to spravia nepravidelné aktualizácie, ktoré sú aj na Xboxe 360 vcelku časté.

Minecraft: Playstation 3 Edition je skvelým portom toľko milovanej a zároveň nenávidenej pôvodnej hry z PC platformy. Rovnako ako jej starší brácha na počítačoch, ani táto verzia nemá veľa chýb, ak vôbec nejaké. U konzolovej verzie nemôžete samozrejme počítať s podporou desiatok až stoviek najrôznejších modifikácií, ktoré u PC komunity slávi taký úspech. 4J Studio sa rovnako ako u Xboxu 360 postaralo o dobrý počin a ovládanie prispôsobené pre ovládače rozhodne nie je krokom vedľa, ba naopak. Vysoké hodnotenie je zaslúžené. A teraz ma ospravedlňte, tie diamantové bane sa samy nevyťažia.

Hodnotenie:

90%

Vydarený port, ktorý sa, rovnako ako na Xboxe 360, v príliš veciach nelíši od pôvodnej počítačovej verzie. Na prvý pohľad by ste ani nerozoznali, že hru hráte na konzole.

zdroj:Czechgamer.com





You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridať komentár