Wonderbook: Putovanie s dinosaurami – recenzia

Od doby, čo sa interaktívna knižka Wonderbook prvýkrát dostala do obchodov v podobe hry Book of Spells, sa s jej hrami roztrhlo vrece. Vy alebo vaše ratolesti ste si už v minulosti mohli zahrať za študenta čarov a kúziel z Rokfortu alebo vyšetrovať tajuplný prípad žížalieho detektíva Diggs. Teraz sa vám však s touto knižkou otvárajú ďalšie možnosti. Pred Vianocami sa totiž v obchodoch objavil Wonderbook: Putovanie s dinosaurami.

Tento nový prírastok sa zaradil do hernej kolekcie podporujúcej interaktívnu knižku Wonderbook, založenú na rozšírenej realite. Stalo sa tak hlavne vďaka svetovo známej televíznej stanici BBC, ktorá sa minulý rok rozhodla natočiť rovnomenný dokument o živote týchto fascinujúcich živočíchov.

Wonderbook

 

Ako u každej hry podporujúcej interaktívnu knižku Wonderbook, aj tu je vyžadovaný kompletný set pre možnosť zahrania. Kompletným setom sa rozumie knižka Wonderbook, kamera Playstation Eye, ovládač Playstation Move a hra. Ak vám aspoň jedna vec z tejto ponuky chýba, hru si bohužiaľ nezahráte. Musíte tiež hrať v správnych podmienkach, čím sa myslí dostatok svetla a priestoru pred televíziou. Všetko potrebné vám napokon povie aj hra hneď na začiatku v základnom inštrukčnom videu. Rozumieť budú aj vaše deti, lebo hra je kompletne v češtine, a to vrátane podareného českého dabingu, ktorý je na veľmi profesionálnej úrovni.

Putovanie s dinosaurami je zatriedené do piatich kapitol a každá z nich sa ďalej delí na dve rozdielne časti. A pretože opakovanie je matka múdrosti, po úspešnom zvládnutí jednej konkrétnej časti je potrebné splniť test, ktorý preverí, či ste doteraz dostatočne dávali pozor. Nejedná sa samozrejme o nič náročného. Testy sú skôr pre také krátke základné zopakovanie, ktoré by ste pravdepodobne zvládli aj bez hrania hry (aspoň v začiatkoch). A ak si hráč ani tak náhodou nevie rady, hra vám viac než dostatočne poradí. Je dobré si uvedomiť, že hra je vytvorená výhradne pre deti, takže sa o nejakú vyššiu náročnosť strachovať nemusíte.

Wonderbook

 

Na plnenie zadaných cvičení a úloh je vyžadovaná práca s pohybovým ovládačom Playstation Move. Ten tentoraz hrá veľkú úlohu, na rozdiel od minulej Wonderbookovskej hry (Diggs Nightcrawler), u ktorej nebol tento ovládač vo väčšine prípadov potrebný. U dinosaurov je tomu inak. Ovládač využívate pre najrôznejšie mini-hry ako hľadanie dinosaurov na obrazovke, hľadanie najrôznejších fosílií, kŕmenie dinosaurov vami vybranými rastlinami atp. Takýchto úloh je v hre široká paleta a vy alebo vaše dieťa sa určite nudiť nebudete.

Hra vám tiež prostredníctvom medailí vždy povie, ako ste si v tom, či onom cvičenie viedli. Do toho všetkého vám rozprávač opisuje rôzne druhy plazov a rastlín, ktoré sú súčasťou danej úlohy. Zaobchádzanie s Playstation Move je tiež veľmi presné a ak jeho pohyb správne kalibrujete pred zapnutím hry, problém by ste mať rozhodne nemali. Hra vám pri každej kalibrácii a pri každej práci s ovládačom jasne popíše, čo je potrebné robiť.

Wonderbook

Celá hra sa inak odohráva na vašej knižke položenej pred vami. S knihou môžete ľubovoľne manipulovať a otáčať, a ak je stále jej vnútro namierené na kameru položenú pred alebo nad vašou televíziou, nemali by ste zažívať žiadne komplikácie. Čo sa týka grafického spracovania, je presne také aké sa dá u takejto hry asi aj očakávať. Grafické efekty v tejto hre neurazia, ale ani nenadchnú. Myslím, že práve vysoké detaily u tejto hry ani nie sú hlavnou prioritou. Hlavný je štýl prostredia, ktoré sa zhoduje s dobou, kedy tieto stvorenia obývali našu matičku Zem.

Na koniec už stačí len povedať, že hra Wonderbook: Putovanie s dinosaurami sa podarila. Je síce trošku kratšia (zábava na jedno, či dve poobedia), ale tomu zodpovedá samozrejme aj cena (bez ovládača a knihy). Vývojári zo Supermassive Games odviedli inak dobrú prácu. V hre je veľa zábavných mini-hier, veľa vzdelávacích sekvencií a zároveň dokážu dinosaurami na obrazovke skvele upútať pozornosť aj začínajúceho školáka. Nie som síce cieľová skupina, ale aj ja som sa u hry nakoniec dobre pobavil a aj niečo málo naučil o tejto nesporne zaujímavej dobe.

Hodnotenie:

70%

Ak si chcete na pár hodín oddýchnuť od svojich ratolestí a mať pokoj, Putovanie s dinosaurami je pre tento prípad ako stvorený.

zdroj:Czechgamer.com





You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridať komentár