Zoo Tycoon – X360 recenzia

Ak patríte medzi rovnaké ročníky ako ja, potom má pre vás zrejme séria Zoo Tycoon mimoriadny význam. Hra, čo vyšla v roku 2001, patrila medzi najväčšie herné trháky – vtedy boli totiž budovateľské stratégie veľmi v kurze a v regáloch rástli ako huby po daždi. Rozoznať kvalitné od nekvalitných bolo pre rodičov, neznalých veľkých herných časopisov, prakticky nemožné, a tak sa pri kúpe veľmi vsádzalo na náhodu. Komu pristálo v mechanike CD práve  Zoo Tycoon, mal o zábavu na dlhé dni postarané. Jó, bývavalo to vtedy časy …

A módou dnešných dní je sa k tým časom navracať. Nie vždy sú to návraty dobré, ale väčšinou sa – to musíme tvorcom pripočítať k dobru – darí k starej hre pristúpiť s riadnou cťou. Ako sa robí remake, by mohli všetkých učiť v Ubisoftu, ich Rayman totiž učebnicovo plní všetko, čo by správny remake plniť mal. Zoo Tycoon vyšiel v dvoch dieloch a Microsoft sa rozhodol zafinancovať jeho nové vzkriesenie. A rovno tým chce povzbudiť predaje Xbox One (samozrejme nie u nás, že), ktoré oproti PS4 o dosť zaostávajú. Zoo Tycoon nebude asi patriť medzi tituly, ktoré zaručia obrat v predajoch, ale svoje miesto si medzi zákazníkmi určite nájde.

Zoo Tycoon vychádza okrem Xbox One tiež na Xbox 360 (zo súcitu, možno?). Tam sa ale predstavila v značne oklieštenej verzii. Napríklad bez multiplayeru alebo bez viac ako polovice zvieracieho osadenstva vašich potenciálnych výbehov. No vážne. Na Xbox One ich je 101, na Xbox 360 len … 65. Inak ale tvorcovia žiadne ďalšie veľké zmeny medzi portami neoznámili.

Hra obsahuje okrem klasického tycoonovského pohľadu ešte jeden, ktorý však plní len akúsi sprievodnú funkciu. Môžete sa totiž prevteliť do osoby majiteľa zoo a prechádzať sa voľne po svojom parku. Všetko je samozrejme veľmi jednoduché a veľmi ilustratívne. Nijako podarené animácie nečakajte. Ale keďže ide o záležitosť, kde sa na grafickú stránku zase toľko nehľadí, prečo by sme to roztomilej tycoonovke neodpustili.

Za čo tvorcu rozhodne chválime, je ochota pustiť sa do budovateľskej stratégie, ktorá vyjde čisto len pre konzoly. Teda pre zariadenie, ktoré tomuto žánru rozhodne nepraje toľko ako počítače. Pre autorov znamená absencia myši ako hlavného ovládača väčšinou jediné: zjednodušovať, kde sa dá. Tomu sa nevyhla samozrejme ani Zoo Tycoon. Žiadne detaily v správe svojej záhrady teda neočakávajte. Možno vás ale poteší prítomnosť kampane, ktorá je celkom dlhá a ktorá by mala tak trochu suplovať fakt, že sandboxový mód nedokáže udržať dlho pozornosť hráčov.

Keďže Zoo Tycoon cieli predovšetkým na mladších hráčov, absencia multiplayeru alebo možnosti nahrávať svoje zoologické na cloud, príliš nezamŕza. Ťažko očakávať, že by niečo také skupina 3 +, pre ktorú bola hra stvorená, niečo také ocenia. Pocit zo stavania a starania sa o zvieratá, ktoré samozrejme majú svoje špeciálne nároky, zostáva rovnaký. A to je dôležité. Atmosféra starých „budovateľských“ hier v novej reinkarnácii slávnej tycoonovky pretrváva. Vďakabohu.

Avšak s veľkými hráčmi na trhu sa Zoo Tycoon rozhodne merať nemôže. Zato sa jedná o príjemnú oddychovku naplnenú nostalgiou, po ktorej by mali siahnuť ako mladí, tak starší. Mladší si aspoň vyskúšajú, ako hrali starčekovia na prelome storočia. Starší sa potom bleskurýchlo vrátia do školských rokov, kedy si so spolužiakmi nadšene vymieňali zážitky z hrania. No jo, vtedy bol vážne internet vytáčaný cez telefónnu linku, takže sme mohli akurát tak stavať v nekonečnom sandboxe. A ten v hre nechýba.

Takže potešení budú vlastne všetci. A z toho vyplýva, že by si Zoo Tycoon mali kúpiť všetci a tým pádom by to naozaj mal byť zlomový titul, ktorý pomôže Microsoftu prekonať Sony. Lenže ono to tak nebude, pretože … pretože je to jednoducho Zoo Tycoon. Majiteľ Zoo, nepatrí do jednotky Ghost, nie je to mariňák, nie je to ani člen assassínského poriadku. Tak preto.

Zoo Tycoon (2013)

Výrobca: Frontier Developments
Distribútor: Microsoft
Minimum: X360
Optimum: Xbox One
Web: http://www.xbox.com/en-US/marketplace/SplashPages/Zoo-Tycoon
Žáner: Tycolon
Vzkriesenie tycoonovek so všetkým všudy
Neosloví, len na konzoly
Verdikt: Ak chcete nostalgicky zaspomínať, tak rozhodne kupujte.
Hodnotenie:

80%

 

zdroj:Czechgamer.com





You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridať komentár