Army Rage – recenzia

Hry z druhej svetovej vojny patrili vždy k mojim obľúbeným a to aj cez to, že v čase pred niekoľkými rokmi, keď bol nimi trh doslova preplnený. Posledné mesiace sa však zdá, že toto nepriaznivé obdobie pomaly odznieva a konflikt medzi Osou a Spojencami začína opäť naberať na popularite. Dobre je to vidieť na príklade zadarmo hrateľných hier, medzi ktorými v poslednej dobe vzniklo rovno niekoľko titulov spracúvajúcich tento konflikt. Za všetky menujme napríklad veľmi vydarené Heroes and Generals či dnes recenzované Army Rage, ktoré už síce vzniklo pred nejakou dobou, na druhú stranu sa len minulý mesiac prestrieľal aj na európsky trh.

Prvý pohľad, s pozdvihnutým obočím
Popravde povedané, keď som si čítal popis autorov o „realistickej strieľačke“, celkom som sa tešil a tešil sa, ako nadviažu na (podľa môjho názoru) skvelé Heroes and Generals. Už počas inštalácie som si však uvedomil, že išlo o plané nádeje, lebo keď celú dobu pozeráte do hlbokého … pohľadu blonďatého dievčaťa v uniforme Wehrmachtu, musí vám byť jasné, ako tomu skutočne je. Predsa len, keď vidíte po mape pobehovať borca ​​s horiacou tekvicou na hlavne, neubránite sa myšlienkam na konkurenčné Battlefield Heroes. Realizmus tak môžete úplne hodiť za hlavu, Army Rage je totiž skôr než čokoľvek iného úplne obyčajnou strieľačkou.

A treba uznať, že počas prvých niekoľkých úrovní tiež dosť nudnou. Vývojári totiž prístup k hracím módom odstupňovali podľa dosiahnutej úrovne vašej postavy a tak jediné, k čomu budete mať na začiatku prístup, je obyčajný Team Deathmatch (ďalšími sú Blitz, o ktorom sa podrobnejšie zmienim neskôr; King of the Hill, Domain Control a špeciálne verzie TDM (napr. len na pištole a podobne). Nič moc, zvlášť ak k tomu prirátame nijak nápaditú hrateľnosť či občas až desivo miniatúrne mapy. K zážitku príliš neprispieva ani miestna komunita, ktorá je zatiaľ (logicky) pomerne malá a ktorej herné kvality by som označil za pomerne rozporuplné. Teraz teda nechcem znieť ako nejaký „efpéeskový“ guru, ale väčšina hráčov, ktorých som stretol, mi svojím správaním pripomínala počítačom ovládané topánky. Dlhé státie na jednom mieste, neprítomné pozeranie jedným smerom, … Iste tušíte, čo mám na mysli. Ale možno som mal skrátka a jednoducho len smolu na výber serverov.

Nakupuj vo veľkom
Za jednu vec však autorov musím pochváliť. Keď sa povie strieľačka z druhej svetovej, väčšina vývojárov sa uspokojí s klasikami ako M1 Garand, Thompson, PPSh 41, Mosin-Nagant, respektíve K98, MP40, MG42 a MP44 (ak chcete StG44). Army Rage v tomto smere zašlo ďaleko ďalej a ponúka okrem vymenovaných kusov aj veľa ďalších, ktoré sa počas vojny používali (MP18, FG42, Fedorov Avtomat, MG34 a ďalšie). Naozaj ma potešilo, že si niekto dal tú prácu a neuspokojil sa iba s niekoľkými najznámejšími kusmi, ale priniesol ďaleko širší zoznam, z ktorého si vyberie skutočne každý. Teda ak na to tak povediac má.

Army Rage totiž rovnako ako ostatné zadarmo hrateľné hry funguje na princípe nakupovania lepších predmetov, či už za herné či skutočné peniaze. Nemusím zrejme príliš dlho vysvetľovať, že to najlepšie vybavenie, rovnako ako oblečenie, získate za reálnu menu a „normálny“ hráč sa k nim dostane iba v prípade, keď ich zoberie od padlého (ne) priateľa. Iné vybavenie či vzhľad postavy však nie je ten jediný spôsob, ako sa od ostatných odlíšiť. Rovnakú možnosť ponúka aj talentový systém, ktorý je pre každé povolanie unikátny, sprístupní sa od desiatej úrovne a poskytne vám ďalšie najrôznejšie výhody. Ich odomykanie funguje presne tak, ako by ste čakali.

Keď už sa v minulom odseku zmieňujem o profesiách, mal by som sa o nich rozpísať trochu podrobnejšie. Hráči majú na výber z vojaka, prieskumníka (čiže ostreľovača), podpory a inžiniera. Vzájomne sa od seba líšia nielen schopnosťou používať trochu iné typy zbraní, ale aj v štyroch základných vlastnostiach: počet životov, dĺžka šprintovania, rýchlosť pohybu a brnenie. Nemyslite si však, že sú ich hodnoty nemenné, možno ich aj naďalej upravovať prostredníctvom oblečenia (a ich úpravou) alebo vhodne volenými talentmi. Týmto spôsobom si tak môžete zvýšiť presnosť streľby, znížiť spätný ráz, udeľovať väčšie poškodenie či schopnosť povolať delostreleckú paľbu.

Das Blitzkrieg
Keď znesiete hranie nepríliš zábavného Team Deathmatch a prebojujete sa k šiestej úrovni, Army Rage vám ukáže tú najpriaznivejšiu časť – mód Blitz. Až tu sa k slovu prihlási aj bojová technika (džípy, delá alebo tanky), tiež mapy sú o poznanie väčšie a už nejde len o získanie väčšieho počtu usmrtených alebo bodov. Útočiaci tím totiž vždy musí zničiť dva dôležité objekty a ak sa mu to podarí, boje sa presúvajú do ďalšej časti mapy. Uznávam, ani v tomto prípade to nie je nič, čo by ste už niekde nevideli, rozhodne si však myslím, že tento mód je to najlepšie a najzábavnejšie, čo môže Army Rage ponúknuť.

Každým kúskom (pod) priemer
Ani Blitz však Army Rage nemôže uchrániť od hodnotenia pohybujúceho sa okolo priemeru. Predsa len sa jedná o priemernú, v mnohých aspektoch až podpriemernú zadarmo hrateľnú strieľačku. Neponúka takmer nič, čo by ste už nevideli niekde inde a to ako z hľadiska hrateľnosti, tak aj systému nakupovania zbraní či herných módov. Nesmieme však zabudnúť aj na niekoľko pozitív, ako rozsiahly arzenál zbraní, talentový systém a koniec koncov aj v minulom odseku spomínaný Blitz. Za všetky tieto prvky si autori zaslúžia pochvalu. Pri porovnaní so svojimi konkurentmi však Army Rage citeľne stráca.

počet zbraní, mód Blitz, talenty

bez nápadu, malý počet módov, až do šiestej úrovne silne obmedzené

Verdikt: Army Rage balansuje na hrane medzi priemernosťou a podpriemernosť. Na kratšiu chvíľu zrejme zabaví, dlhodobejšie hranie si schovajte na kvalitnejšie tituly.

Hodnotenie: 

42%

 

zdroj:Czechgamer.com





You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridať komentár