LittleBigPlanet Karting – PS3 recenzia

Nintendu môžeme pripočítať spústy a spústy zásluh, ktoré dostalo herný priemysel tam, kde sa v túto chvíľu nachádza. Od čias svojho vzniku hádže svoje nápady do najznámejších sérii, ako Mario alebo Zelda a tým si tiež získal milióny fanúšikov po celom svete. Počkať, počkať, nechcem písať o Nintendu … Kam týmto ospevovaním tohto japonského herného giganta smerujem je fakt, že práve on vymyslel takzvané motokárové pretekanie v hrách. Konkurencia, de facto Sony, to len sprosto okukla do svojich hier, častokrát do odbočiek nejakej známejšej série. Začalo to Crash Team Racing, potom sa tento žáner tiahol cez druhú generáciu Playstationu až došiel sem, k LittleBigPlanet Karting.

A aby som pravdu povedal, tento druh arkádového pretekania začína byť pekne nudný. Aspoň v podaní Sony. Tá sa až upäto sústredí na špecificky rovnaký štýl hrateľnosti, ktorý do každej novšej hry pridá – jednotlačidlové driftovanie a strieľanie zo zbraní, čo sa povaľujú na trati. A LBP Karting nie je žiadna výnimka. Dá sa aj povedať, že Sony v tejto chvíli spolieha iba na úspešnú značku, ktorá by mala akosi nahradiť prepad predajov ModNation Racers od rovnakých vývojárov, United Front Games. V predaji sa im to možno aj zadarí, ale ako fanúšik série LittleBigPlanet nie som, tak spokojný, ako s ostatnými dielmi. Po spojení oboch týchto hier sa Karting dá nazvať aj ako hybrid.

Hlavný hrdina je teda Sackboy, už pár rokov známa firma na tejto platforme, ktorá po záchrane vesmíru v druhom diele akosi nemá, čo na práci. Všetci sú šťastní, veselí a radujú sa zo života. No jednoducho katastrofa pre akýkoľvek herný scenár. Náhle sa tu však objaví akýsi gang, ktorý si hovorí The Hoard a okamžite začne škodiť všetkým a všetkému, čo mu vlezie do cesty. Mier a lásku asi nemá na svojom dennom programe, čo zapríčiní okamžitú paniku a chaos po celom kúzelnom vesmíre. A v tejto chvíli preberáte úlohu už vy, nasadáme do svojej prvej motokáry a idete naprávať to, čo The Hoard spôsobil. A že je čo naprávať, kým jeho členov dostihnete.

Budete tak robiť v niekoľkých rôznych svetoch po celom vesmíre. Jedná sa prakticky o rovnaký princíp, aký bol v LBP2. Každý svet má svojho bossa, špecifické prostredie, a tiež svoj vlastný menší príbeh. LBP Karting sa však v štýle príbehu riadi podľa prvého dielu série. Všetko, čím prejdete, sa dá chrabro označiť za dlhší tutoriál, či už na hru pre viacerých hráčov alebo pre editor levelov. Na pár hodín máte o zábavu postarané, nič viac od singleplayerovej „kampane“ nečakajte. Zlepšilo by sa to snáď len, ak by sa k vám pripojilo viac priateľov, či už offline (maximálne traja) alebo online. Samozrejme je tu ale aj veľa rôznych postranných minihier, ktoré dokážu krátku hernú dobu značne predĺžiť. Za pripomenutie tiež stojí ešte fakt, že sa do jedného závodu vlezie maximálne osem motokár. Ak hráte bez internetového pripojenia, vašimi oponentov budú logicky Sackboti.

Samotný koncept pretekov je napospol rovnaký. Väčšinou trojkolové trate striedajú sem a tam niečo ako bojové levely, kde len zbierate zbrane v aréne a snažíte sa zostreliť, čo najviac protihráčov. K tomu, aby ste tak urobili máte k dispozícii niekoľko základných power-upov ako strieľanie rakiet, hádzanie bômb alebo zasiahnutia ostatných elektrickým prúdom Skutočná zábava však nastáva, až keď hráte s vašimi priateľmi. Stojí za to aj napísať jednu ďalšiu vec. Je jedno, ako moc hru viete, ako veľmi dobre dokážete ovládať motokáry alebo ako veľmi dobrú máte trefu. Je to všetko vedľajšie. V tejto hre je na dennom poriadku, že s prehľadom vyhrávate celé tri kolá a pred cieľovou rovinkou sa na vás niekto zameria a ajhľa, hneď ste piaty. Skill neskill, nemáte absolútne žiadnu šancu sa brániť. Teda ak vy sami nemáte nejakú zbraň pri sebe, čo tiež nemusí byť stále.

Najväčším ťahúňom celej série je bezpochyby editor vašich vlastných levelov. Po vydaní LittleBigPlanet 2 hráči získali bezmála neobmedzené možnosti, ktoré sa tiež v menšom meradle prenieslo aj do tohto dielu. A presne v tomto bode sa z hry stáva onen hybrid, o ktorom som hovoril na začiatku. Vývojári z United Front Games teda iba spojili všetky prvky z editora v ModNation Racers a prerobili ich do kabátiku LBP 2 aj s jeho ostatnými možnosťami. A že ich je. Vo výsledku si môžeme zmeniť počasie, povrch trate, horský terén, umelú inteligenciu protihráčov a ďalšie desiatky až stovky nastavení. Keď sa s týmto všetkým  krásne vyhrali hráči, ktorí vo väčšine prípadov vytvorili levely lepšie ako celá príbehová kampaň. LBP Karting síce stráca akúsi variabilnosť minulých dielov kvôli jednému žánru, aj napriek tomu sa ale nájdu takí, ktorí sú schopní hru úplne prekopať. Preto si môžete napríklad zahrať aj závod odohrávajúci sa na vode v člnoch.

Úprava všetkého ostatného je rovnaká ako v každom diele. Vašu motokáru si môžete krásne vylepšiť (len dizajnovo), rovnako tak, aj postavu alebo váš pod, v ktorom sa nachádzate po dobu nezávodenia. Valnú väčšinu tiež odomykáte v príbehu, čo tiež znamená, že pre plný editor musíte celý príbeh prejsť na 100%. Tentoraz nemusíte ani hľadať návody na internete, trať je uzavretá, takže sa všetko krásne nájde aj bez väčších ťažkostí.

Ak ste z tejto recenzie pochopili, že jediný dôvod pre kúpu je internetová komunita a editor levelov, tak to chápete správne. Asi sa to moc nezdá, ale aj ten plyšový panáčik z minulého dielu bol oveľa viac o vašich schopnostiach, ako vozidlá z tohto „pokračovania“. Motokáry majú svoj štýl hrateľnosti a jediné, čo môžete robiť je buď zatáčať, driftovat alebo strieľať. Nič viac sa asi ale od tohto pokračovania nečakalo. Osobne by som tento titul tiež odporučil mladšiemu obecenstvu. Síce sa tak tvári celá séria, ale u LittleBigPlanet Karting to platí dvojnásobne.

Vemír LBP, editor, rozsiahle multiplayerové možnosti, dobré spojenie medzi dvoma rôznymi hrami

Krátky a nezáživný príbeh, nudná hrateľnosť, výhra častokrát záleží na náhode a nie na vašich schopnostiach

Verdikt: neodporučil by som pre viac skúsených fanúšikov predošlých dielov, pre mladšie a nenáročné herné obecenstvo je to ale slušná zábava, ktorá s multiplayerom môže vydržať aj dlhšie než jedno popoludnie

Hodnotenie: 

70%

zdroj:Czechgamer.com





You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridať komentár