GamesCom 2012 pod lupou – téma

Každý herný vývojár, ktorý niečo znamená, na tejto akcii nemôže chýbať. Obdoba zámorskej E3 sa ako každý rok sťahuje do Európy, aby aj starý kontinent na vlastnej koži pocítil, čo to znamená, keď sa povie herný priemysel. Už tretím rokom hostí GamesCom nemecký Kolín nad Rýnom. Miliónové mesto sa otrasie v základoch, pretože v dňoch medzi pätnástym a devätnástym augustom tunajším výstaviskom prejde cez dvesto tisíc párov nôh. Zvedavá herná verejnosť sa tlačí do priestorov Koelnmesse už len kvôli šanci, ktorú inde dostane len ťažko. Siahnuť si na hry, ktoré ešte nevyšli.

Každý správny hráč dokáže o histórii tejto udalosti dopodrobna recitovať, aj keby ho zobudili o tretej ráno, napriek tomu však poďme aspoň v stručnosti načrtnúť, ako hlbokými koreňmi sa GamesCom pýši. Kedysi sa podobné stretnutia odohrávali v nám o mnoho kilometrov bližšom Lipsku, volal sa Games Convention, a už vtedy patril k najväčším herným veľtrhom na svete. Lipsko ale nestačilo. V roku 2008 sa akcia presunula do stodvadsiatich tisícok štvorcových metrov, ktoré ponúka kolínska výstavná hala. Minulý rok akciu navštívilo 275 tisíc hladných hráčov, čím sa GamesCom vyšvihol nad všetkých ostatných podobného druhu a stal sa najväčším herným eventom na svete. Eventom tak obrovským, že pre tento rok pojme i klasickú Games Developer Conference.

Napriek tomu sa o tohtoročnom ročníku všade tvrdí, že bude slabý. Asi najviac nakyprila pôdu všetkým skeptikom správa, že sa v Kolíne neobjaví Rockstar so svojím GTA V. Ďalšie potom štandardne, rok čo rok, obmývajú tú rovnakú pesničku „veď tu len recyklujeme E3.“ Microsoft sa trebárs GamesComu úplne vzdal. Zrejme preto, že všetko stavil na zámorskú kartu a vyťahovať tie isté esá ešte raz by sa jednoducho neoplatilo. Ostatni z veľkej časti privezú to, s čím sa prezentovali už v Los Angeles a pridajú nové a exkluzívne fakty. GamesCom si bezpochyby užijú hlavne majitelia Wii U, pretože prakticky všetci velikáni hernej scény si do Kolína vezú hneď niekoľko titulov práve pre túto konzolu.

A na čo sa tešiť?

V Kolíne nad Rýnom určite rozbalí svoj stánok  Bohemia Interactive. Tí sem privezú ako Dayz, tak informácie a dosť možno hrateľnú verziu tretieho Armed Assault. Chýbať nebude ani ich Carrier Command: Gaea Mission. V hale sa ukážu od pätnásteho do sedemnásteho augusta. Veľkú šou tú potom plánuje usporiadať Blizzard. Ten tu plánuje predstaviť najnovší datadisk k World of Warcraft. Vychádza 25. septembra a volá sa Mist of Pandaria, zainteresovaní v odbore už majú určite objednaný. Keď sa zapíšete, môžete si rovno v tomto datadisku zasúťažiť. Rovnako tak keď dorazíte v kostýme, pretože Blizzard plánuje čosi ako módnu prehliadku. A to nie je vôbec všetko, sprievodných akcií prichystali tento rok tvorcovia Diabla obrovskú kopu.

Z vydavateľov nesmie samozrejme chýbať ani Konami, ktoré tu predstaví svoj nový Pro Evolution Soccer 2013, tiež Metal Gear Solid: Sneak Revangance a svetu ukáže aj počin Castlevania: Mirror of Fate. Docela zaujímavo môže zamiešať MMO kartami nové MMORTS End of Nations od Trionu, ktoré má na Wikipédii zatiaľ bližšie neupresnený launch niekedy v tomto roku. Už skôr tvorcovia ohlásili, že pôjde o free-to-play titul. Capcom tiež bude páliť ostrými, na GamesCom totiž priviezol šiesty Resident Evil, Devil May Cry alebo Lost Planet 3. Vôbec by som sa nečudoval, keby ich stánok pripomínal skôr ako veľtržné stanovište dom hrôzy.

Veľkí hráči a ich kúsky

Sony privezie na GamesCom 2012 očakávanú exkluzivitu The Last of Us, ale to nie je všetko. Zaplaví nás hneď niekoľkými tituly na PlayStation Vita a plánuje tiež oznámiť vraj až dve novinky, o ktorých zatiaľ nemal herný svet ani páru. Okrem iného to bude práve Sony, ktoré na svojej konferencii uvedie tretí Assassins Creed. Majitelia PS Vita sa potom môžu tešiť  na Call of Duty: Declassified alebo na Dust 514.

Electronic Arts ukáže prakticky všetky jesenné updaty sérií, z ktorých by zjavne rada mala nekonečný seriál. Moc sa tešíme na nové Need for Speed: Most Wanted, ktoré si vzali do parády skúsení borci z Criterion, ďalej tiež na Medal of Honor: Warfighter alebo tretí Crysis. EA nezabudne predstaviť ani svoje športové tituly, nové Sim City alebo napríklad Star Wars: The Old Republic. To všetko za účasti verejnosti. A keby nás chcela naozaj prekvapiť, tak so sebou zoberie ešte nejakú tajnú ukážku a za veľkého jasotu ju predstaví svetu práve tu. Aké tomu dávame šance? Neveľké.

Jeden z najdlhších line-upov tu má trochu prekvapivo Square Enix. Ten zo svojho repertoáru predvedie Sleeping Dogs, ktoré však vychádza ešte v priebehu výstavy, ďalej tiež nový Tomb Rider, Final Fantasy VII a Final Fantasy XIV: A Realm Reborn a hlavne … hlavne dorazí tiež agent 47 aneb nový Hitman: Absolution. Square Enix tu tiež budú prezentovať sympatickú browserovú záležitosť menom Gameglobe alebo XBLA a PSN záležitosť rozhodne „podobnú“ Portalu s názvom Quantum Cunundrum. Deskoviek a rôznych puzzle hier Square Enix ukáže ešte oveľa viac.

Na úplný záver si schovávame Ubisoft, ktorého „playlist“ rozhodne tiež obsahuje kúsky, ktorých sa herná verejnosť nemôže dočkať. Návštevníkom by mal Ubi ponúknuť Splinter Cell: Blacklist demoverziu, producenti potom budú pútať predovšetkým na tretí Assassins Creed alebo tretie Far Cry. Wiičkari zaplesajú, pretože sa chystá nový prírastok do série Rabbids, tentoraz s prídomkom Lands a bez Raymana, ktorý si úspešne vydobyl späť svoju vlastnú značku. Teraz sa predstaví pokračovanie trháku Origins, Rayman Legends. Zatiaľ nám ho tvorcovia oznámili len na Wii, práve na Gamescome teda očakávame, že padne dátum vydania aj pre ostatné platformy.

Termíny tiskoviek

14. augusta:

  Capcom 11:00, bez živého streamu
  Electronic Arts 16:00, live stream
  Sony 19:00, live stream

15. augusta:

  Ubisoft 15:00, live stream

zdroj:Czechgamer.com





You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridať komentár