PS Vita – prečo sa nám páči a prečo nie

Sony vs. Nintendo, len medzi týmito dvoma firmami v posledných rokoch prebieha boj na poli prenosných konzol. Kým Sony s PSP vsadilo na kedysi brutálny výkon, Nintendo so svojím DS naopak na škaredé káčatko so žalostným výkonom, ale unikátnym dotykovým displejom. Vo svojej dobe mali oba prístroje svoje pre a proti, ale dnes by sme sa už otvorene smiali obom dvom. Prišlo totiž už o trochu vychytanejšie 3DS, ktorého výkon je síce stále neslávny, ale minimálne má čo ponúknuť 3D, a teraz tu máme Vitu, ktorá ponúka snáď všetko, okrem toho – podľa niektorých z nás – stále zbytočného 3D efektu. Alebo snáď neponúka?

Vitu sme v rukách držali celkom štyri dni a niečo okolo troch desiatok hodín čistého času, čo bolo dostatok na dohranie Uncharted: Golden Abyss, zožratie ostatných titulov a celkové zoznámenie sa s konzolou. Samozrejme nám toho ale určite veľa uniklo a niektoré veci sme ani nemali možnosť otestovať, alebo sme to jednoducho nestihli. Zameriame sa tak na tie najväčšie klady a zápory, ktoré sú rovnako tými najpodstatnejšími dôvodmi pre alebo proti kúpe. A hlavne, nepôjdeme na to nijako technicky.

 

 

 

 

 

 

 

PlayStation Vita všeobecne
Vita je o niečo väčšia a váži o trošku menej než prvá verzia PSP. Podľa praktických skúseností vás kvôli váhe z hrania ruky bolieť nebudú. Že sa o výkon stará štvorjadrový procesor a štvorjadrová grafika nie je zas tak podstatné, podstatné je to, že výkon je naozaj dostatočný a u hier, ktoré ich autori neodflákli, si naozaj nebudete môcť na kvalitu grafiky sťažovať. Päťpalcový dotykový displej s rozlíšením 960 × 544 pixelov nás prekvapil výrazným podaním farieb a skvelými pozorovacími uhlami, však sklamal z hľadiska jasu. Aj na najvyššom nastavení nám prišlo, že vlastne svieti celkom málo. Pri hraní v miestnosti alebo v tieni to vadiť nebude, ale na nepriamom slnečnom svetle sa vám bude hrať veľmi ťažko a na priamom budete môcť akurát tak počúvať hudbu. Hociktorý moderný mobilný telefón ja na tom podľa nás lepšie.

Nutnosť ísť s jasom na plné pecky sa potom pochopiteľne prejavuje na výdrži batérií, ktorá tiež nie je príliš slávna. Nemôžeme za to nadávať úplne Sony, pokrok vo vývoji batériových článkov totiž postupuje pomalšie, než by si výrobcovia elektronických zariadení priali, a tak jednoducho PS Vita trpí úplne rovnako ako mobilné telefóny. Pri hraní Uncharted s jasom na max a po väčšinu času zapnutými reproduktormi na takmer maximálnu hlasitosť sme sa s výdržou dostali na niečo medzi tromi až štyrmi hodinami. To stačí na prechádzanie po meste alebo nejakú medzimestskú cestu, ale pri výlete do zahraničia budete radi za každú zásuvku. Zmienili sme reproduktory, tie sú síce na pohľad maličké, ale hrajú prekvapivo dobre a nenáročným poslucháčom budú pre hranie hier stačiť. Fajnšmekri samozrejme zapoja svoje slúchadlá.

Celkovo je na tom Vita z pohľadu ergonómie skvelá. Drží sa dobre aj vo veľkých rukách a všetky ovládacie prvky (analógové páčky, smerový kríž, ovládacie tlačítko napravo i hore) sú pekne po ruke, tam kde ich potrebujete. Jediná otázka vzniká, ako na tom  bude  asi Vita v lete. Ruky sa potia, konzola sa kĺže … Analógové páčky by mohli byť pogumované viac.

PS Vita má v sebe zabudované aj hneď dve kamerky, ale fotografov vo vás rozhodne neprebudia. Majú 1,3 Mpx a slúžia hlavne pre rôzne hračky s rozšírenou realitou, v budúcnosti Skype, a tak podobne. Vie samozrejme aj fotiť obyčajné fotky a natáčať videá, ale oboje vám bude slúžiť naozaj čisto pre ilustráciu.

 

 

 

 

 

 

 

PlayStation Vita a hranie
PS Vita je na hry. A čisto technicky, hrá sa na nej skvele. Ponuka titulov pripravených k dátumu vydania je vcelku rozmanitá, medzi tie najdôležitejšie určite radíme Uncharted: Golden Abyss ako ten „hlavný“ titul, Rayman: Origins ako tú najvydarenejšiu konverziu alebo WipEout 2048 ako pokračovanie slávnej série, ktoré sa opäť hrá veľmi dobre. FIFA Football je tu samozrejme. Úvodná ponuka ešte číta niekoľko ďalších titulov: Army Corps of Hell, Asphalt Injection, Dungeon Hunter: Alliance, Everybodys Golf, F1 2011, Gravity Rush, Little Deviants, Lumines: Electronic Symphony, Michael Jackson The Experience, ModNation Racers: Road Trip, Reality Fighters, Ridge Racer, Ultimate Marvel vs Capcom 3 a Virtua Tennis 4.

Nemali sme ich bohužiaľ možnosť všetky otestovať, a tak ich hodnotenie hľadajte skôr na Metacriticu. Z tých, čo sme možnosť otestovať mali: Little Deviants, hra zameraná vyložene na všetky netradičné formy hrateľnosti (používanie dotykového displeja, zadného touchpadu, gyroskopov atď.), nás dokázala odrovnať hneď v prvej úrovni úplne úchylnou hudbou, takže ju radšej hodnotiť nebudeme. WipEout 2048 sa ale naozaj hral výborne, hoci občas to bolo na obrazovke vďaka všetkým tým efektom ľahko neprehľadné. No, a pretože sme najviac času strávili u Uncharted a WipEout 2048 nás zamestnal po pretekárskej stránke, k ModNation Racers sme sa tiež nakoniec príliš nedostali. Veríme, že sme ale o nič neprišli, pretože je to viditeľne hra zameraná hlavne na mladšie publikum.

Čo nám na PS Vita chýbalo
Hry by sme mali a ešte raz pre istotu opakujeme: na Vite sa hrá skvele. Žijeme však v dobe, kedy už od každého elektronického prístroja očakávame pomaly všetko a od Vity sme nečakali nič menšieho. Lenže práve v tomto smere nás naozaj sklamala. Oproti chytrým telefónom a tabletom je totiž ako hlúpy Jano.

Áno, má vlastný prehliadač internetu. Lenže ten mal už PSP. A hoci tento je lepší, opäť to nie je žiadna sláva. A to z jedného jediného dôvodu: pomalosti načítavania stránok a zobrazovania obsahu. Stránky sa načítavajú tak trikrát dlhšie, než by nám bolo príjemné a hlavne, pri každom posunutí (scrollovaní) musíte čakať, než sa stránka prekreslí. Vec, ktorú chápeme u staručkého PSP, ale nie u modernej konzoly so štyrmi jadrami výkonu. Takže na prehliadanie internetu je Vita hlavne núdzovkou a môžeme len dúfať, že ide o problém, ktorý Sony vyrieši budúcim updatom (pre ktorý je vylepšenie prehliadača už ohlásené). K tomu všetkému Vita tak úplne nedokáže robiť viac vecí naraz. Nemožno mať zároveň zapnutú hru, pozastaviť ju a ísť sa pozrieť na internet. Prehliadač sa totiž nespustí, ak nepotvrdíte vypnutie hry.

 

 

 

 

 

 

 

Nepodporuje tiež Flash a ani HTML5 na ňom (zatiaľ) nefunguje, takže môžete dať zbohom všetkým videám. Minimálne podpora YouTube, trebárs s pomocou špeciálnej aplikácie, by sa určite hodila. Áno, na PS Vita sú dostupné na stiahnutie aplikácie Facebook, Flickr, LiveTweet a čoskoro aj Skype, ale to je tak všetko, ak nepočítame preinštalované Google Mapy. Ťažko povedať, akým smerom sa bude vývoj uberať a či Sony prinesie aj PSV verziu aplikácii známych z mobilných telefónov, ale práve niektoré z nich by nám teraz na Vite veľmi chýbali. Napríklad nejaký prehliadač PDF súborov, vyhľadávač jazdných spojení, čítačka e-knihy alebo emailový klient. Jasne, že PS Vita je určená pre hráčov, ale nestojí najmenší peniaz a obzvlášť verzia s 3G internetom by hneď dávala väčší zmysel než teraz.

S 3G internetom možno totiž hrať iba niektoré tituly, konkrétne tie, ktoré sa hrajú na ťahy (šach, golf) a nevyžadujú teda veľké prenosy dát. Klasické multiplayerové tituly si zahráte už len s wi-fi. A mimochodom, keď už sme pri wi-fi, pre jeho zapínanie a vypínanie nemá Vita žiadne hardvérové ​​tlačidlo. Musíte ísť vždy do menu. A druhé mimochodom, tiež na Vite nerozbeháte sieť Eduroam, ktorú využíva množstvo českých vysokých škôl (to je tak na okraj … ;)).

Ale hlavná vec, ktorá nám vadí, je, že je Vita, rovnako ako PSP, prakticky nepoužiteľná na prehrávanie videí. Rovnako ako svoj predchodca totiž podporuje len formát. Mp4 a ešte ho nedokáže prepojiť s titulkami.  Avi, si tak musíte previesť práve do Mp4 a titulky ešte natvrdo vložiť do videa. Znie to ako otrava a je to otrava, nehovorte si „to nejako prežijem“, pretože neprežijete. Je to veľká škoda, pretože displej Vity na prehrávanie filmov priamo nabáda. A hlavne, pre PS Vita ak vieme zatiaľ nie sú ani filmy na PlayStation Store.

Záver
Na záver možno zhrnúť snáď len to, čo už dávno vyplynulo z celého textu. PlayStation Vita je rozhodne tá najlepšia prenosná mašinka na hranie. V tomto ohľade sa jej žiadny tablet ani mobil nemôže rovnať – ako z hľadiska výkonu (ktorý ale čoskoro určite doženú), tak hlavne preto, že nemajú všetky tie hardvérové ​​tlačítka a analógové páčky, bez ktorých je hranie „bežných“ hier skôr utrpením.

Na druhú stranu toho ale Vita neponúka moc navyše. Na surfovanie po internete a prehrávanie videí je skôr núdzovým riešením a nič moc ďalšieho na nej tiež robiť nejde. Takže záleží predovšetkým na tom, či sa vám oplatí dať nejakých so všetkým všudy (PSV + pamäťová karta) 280 eur za zariadenie, s ktorým síce budete môcť výborne hrať i na cestách, ale len tak štyri hodiny, než sa vám vybijú baterky.

zdroj:Czechgamer.com





You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridať komentár